Chiropractie Founder’s Day

Vorige week was er iets te vieren: het beroep van chiropractor bestond 121 jaar. Op 18 september 1895 zag de chiropractie het levenslicht. Dr. D. D. Palmer, een baanbrekend clinicus in Davenport, Iowa (Verenigde Staten), gaf toen voor het eerst een specifiek chiropractische behandeling aan een patiënt. Die allereerste chiropractie-patiënt was Harvey Lillard. Hij kwam destijds regelmatig bij Dr. Palmer en had een specifieke behandeling nodig. Hij had last van een bot waarvan de stand niet goed was, iets dat we in de chiropractie een subluxatie noemen. In de loop van de behandeling door Dr. Palmer kreeg de heer Lillard langzaam maar zeker zijn gehoor terug. Hij had al zo’n zestien jaar last van gehoorverlies.

Deze klinische resultaten en nog veel meer van dit soort gevallen resulteerden erin dat het beroep vandaag de dag in meer dan dertig landen wordt uitgeoefend. Er zijn meer dan vijftig chiropractie-universiteiten en -scholen over de hele wereld. In een groot aantal landen wordt het langzamerhand een essentieel onderdeel van de algemene gezondheidszorg. We behandelen mensen van alle leeftijden: ik heb zelf mensen behandeld van pasgeboren tot aan mijn oudste patiënt die 103 jaar jong was.

Het is echt heel bijzonder om mensen te helpen van hun pijn af te komen, om aandoeningen te kunnen voorkómen en mensen te kunnen helpen een vitaal leven te leiden.

Chiropractie werd feitelijk ontdekt door te denken vanuit het uitgangspunt dat het menselijk lichaam een organisme is dat zelf zijn gezondheid en genezing regelt. Als je een subluxatie hebt, verhoogt dat het risico op weefselbeschadiging en op disbalans, en dan kan het lichaam niet goed functioneren. Wij als chiropractors proberen dat te verlichten. Wij verhelpen deze subluxaties om zo het aangeboren zelfhelende proces mogelijk te maken. Het lichaam heeft een aangeboren intelligentie die zorgt voor de organisatie en het onderhoud van het herstellend vermogen van het lichaam.

Het gaat hier niet alleen over het verhelpen van pijn, maar ook over preventie. Pijn is de indicatie dat er al een hele tijd iets niet goed gaat. Het is belangrijk je wervelkolom regelmatig te laten controleren om zo problemen te voorkomen en je wervelkolom en lichaam gezond te houden. Chiropractors gebruiken verschillende technieken. Zelf gebruik ik traditionele chiropractie-technieken, maar in de loop der jaren heb ik hierin veel andere technieken verwerkt, zoals die van de ‘total body modification’ en bio-energetische synchronisatie-technieken, die me helpen om ook de subtiele aspecten aan te pakken die op de achtergrond van de te behandelen lichamelijke subluxaties meespelen. Ik hoop dat al mijn chiropractie-collega’s vorige week groots gevierd hebben dat we zo’n geweldig beroep hebben en anderen kunnen helpen.

 

Dit bericht is gepost in News. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands